maanantai 10. maaliskuuta 2014

Jäniskoeria ja -hoosuja

Olpa varsin mukavata ku paesto aarinko tänäpäevänä. Ja mamma kapas tolopillesa uamusilla.
- Mopilaatista taes olla hyötyvä vaekka haessii koko immeenen niin pahalle etten meenanna suaha muattua.
Minun peti on aena yöllä siinä äetin petin vieressä mutta nyt ee oes haetanna vaekka oes jiännä toeseen kammariin.

Siis se peti. Tae äet.

No päevä paestoo lekettel ja myö siitä käppäelemmään pihalle. Kiel keskellä suuta sae männä tuas mutta vahingoeta selevittiin. Saen veettyä tuonnii jänishoosun mehtään. Siis sinne meejän mehtäpaekkaan missee aena käävään haestelemassa. Taekka etupiässä vuan minä haestelen.

P1010067-normal.jpg

Olin aekas tormakkana ku ol niin paljo hyviä hajuja. Ee haessu yhtää oovolle eekä pelottavalle. Äet kyllä kuikuil koko ajan ettee ja taakse ja piä pyöri ku kävynsyöjällä. Siitä on tullu semmonen arkajalaka. Mikkään lie tullu!?

Vaekka yhellaene säekky se on ollu nii kaavan ku oon samassa mökissä sen kansa olleellu. Hiiriähhii pelekee nii että ku syksyllä ensmäenen rapsaas kuulu vinniltä, se sutena kaappaan ja sittä teeppoomaan routarinteepillä (jota jesarikssii kututaan) joka nurkkoo ja kolloo nii että mökki näättää sisältä  niinku asuttas pahvilootassa.
Ja vinnille mätti hiiripaaria lootatolokulla,vaekka nuor armo sitä siitä toru, sittä valavo tunnontuskissaan yön että ku ne nyt kuoloo!

- No minkään takia niitä sinne sittä pit panna?! Hyväntähen!
Uamusilla män sittä pihalle vinninluukulle kahtommaan ja sieltä justiisa punnertaatu ulos kolosta vähä semmosen laetapuolkulkijan ja vanuttunneen näkönen äkänen tintti!  Toenen ol ollu talavipaekkoo kahtomassa mutta sen äetin rumelehtimisen jäläkeen piätti muuttoo raahallisempaan paekkaan. Ehken tinttirukan viksuin ajatus.
Meellä töjöttää eelleennii hiirenkarkotin pistorasiassa ja kylän kissat jootaa kortistoon, ee hiiren hiirtä, koko kylällä.

P1010066-normal.jpg

No meenasin jo hakkaatuva ite aeheesta, elikkäs yhen pelekurin kansa metässä siis. Paljo ol lunta sulanna mutta joessae kohin vielä näky. Haes orava, jänis, rusakko (se haesoo iha erlaeselle ku jänis) hiiret, kissa. Meijjän lisäks ee näkynnä ku villaas oravasta. Vuan ne hajut ol kyllä ihan tuoreeta ja kylläpä niitä kuono muassa tinkaan haestelin  Jänisten papanoeta ol kyllä meleko paljo.  Kerkisin livvaattoo muutaman pimentoon ennenku äet huomas. No sittäpä lähettiinnii kottiin. Äet sano että oon kuulemma ulukoilimaloonaan naattinna seesovasta pöövästä jotenka jootaa kottiin. Mittään lie tuollahhii tarkottanna?!

Sillan kohalla ol vähä lunta ja siinä tul mammalle äkkipyssääs ja alako kamerata ramelehtia taskustasa. Minä ihmettelemmään että mittee se nyt näk... ? Yks silimät suitinrenkaina käsköö minuva haestammaan "nuita isoja jäläkiä". Sillon ol pakko sannoo että halloota mamma, nuo ne mahtaa olla meekäläesen tulojälet ku omassii on tuossa melekeen vieressä...vähä aarinko pehmittännä (niinku piätässii vissiin)  ja levittännä. - Että semmonen peto se tästä on männy. Oeskoon ollunna vaekka jäniskoera ja -hoosu, heh!

P1010074-normal.jpg
- Kyllä tuon kaeken perrään pittää suaha jo vettee lonkkoo ja köllötellä aarinkoo ottamassa omalla tyynyllä, huhhuh!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti