tiistai 23. syyskuuta 2014

Optimisti vae pessimisti

Räntee työntää taevaantäävveltä. Kohta on mua valakeena.
Vaekka päevällä olj iha justiisa sopiva ilima. Mittää ee satanna. Ja kuivoohii olj. Äskön pit jo vynttäätyvä siihe hualarriin. Vaekkee ookkaa mukava vuate se ni eepä kastunna se piällä. Että jos on huonoo ni on hyvveehhii. Äet olj löötännä jostae minun vanahan rinkulalelun. Josta minä nyhin sitä naruva irti.
Sentähe kaet se olihhii pantu kuappii.
 Pikkusen alottelj sitä saetta vuan eepä tuo haetanna. Kyllä sae rinkelj kyytijä. Sillon ku mieleestä tekemistä ni ee haettoo olj sittä mikä ilima tahhaan.
Lenkit on sittä er´asija. Tietennii.

Äet tavas sittä iltapäevälehtee pihalta tultuva. Ja tapasa mukkaa iänee.

Äet: - Tiälä sanottaa että on olemassa optimistisija koerija ja pessimistisijä koerija. Mitteepä arvelet kumpaanko sakkii kuulusit sinä?

Iivari: - Kyllä en oo aenakkaa pessimistine. Nuinko vähä minuva tunnet että pittää tuommosta kysyvä!

Äet: - Vuan ku tiälä sanottaa että optimistikoerista tulloo hyvijä jäläkikoerija. Semmosija ehtiväkoerija. Ku ne on sypäkämpijä liikkeessää. Ja pessimistisistä tulloo tuas hyvijä opaskoerija. Ku ovat semmosija hittaampisyttysijä.
Ni sillä vuan uattelin että ku oot meleko hijasottonen tuola lenkillä.
Ja kuitennii sypäkästi  millomminnii perrää lähössä hajjuin jäläkee...

Iivari: - Mikä se sennii on tutkinna että pittää olla jompookumpoo. Voep iha hyvi olla kumpoohii.  Vaekken kyllä oo. Ku optimisti. Kyllä liikahan sypäkästi ku jiäkuapin uks ramahtaa. Ja haestan kaekki evvääs mittee yrität minulta salloo muka syyvvä. Tänne asti haesoo se valakonen suklaati tuolta kuapista.
Muka panit sen sinne etten tietäs.

Äet: - Tiälä sanottaa etton tutkittu sitä juttuva veellä ja maejjolla. Että opetettaa jollae iänellä esinnä suamaa sammoo ja sittä vaehettaan. Ja katottaa mitenkä koera reakoep. Että yrittääkö uuvvestaa vae antaako olla. Ku uattelloo etteen sua sitä maetoo kuitenkaa...Että semmonen on sittä se pessimisti.

Iivari: - Siinäpä nyt niät että optimisti oon. Kertookaa en oo jättännä tulemata kyökkii ku käät jiäkuapilla. Vaekket ylleesä annakkaa sieltä mittää yljmiärästä. Siltipä tulen kahtommaa että jos kuitennii. Elikkä siinä niät nyt.
Oekee oon tietellisesti totistettu optimistiks.

Päevvaston ku joku muu tiälä. Joka het ku joku asija männöö hatullee, sannoo että niimpä tietennii. Ja oes pitännä arvata ku meekäläesestä on kyse.
Ja jättää homman siihe. Ku ee kuitenkaa onnistu.

Että niinse vuan on. Sinnoot äet pessimisti ja minnoon optimisti.
Onse vuan hyvä että sulla on minut. Iha oesit raakka hukassa iliman. Ryytysit tuoho sohvalle ja lehmäätysit siihe. Vuan ku minä tulen tuomaa vinkuva tae palloo ni sinun pittää vuan noosta ja leekkijä. Ja lähtee pihalle.
Ja ruveta toohuvammaa minun kansa. Eekä vuan märehtijä.
Ettee huomenna kuitenkaa suata olla mukavata ku männäviikolla jo olj.

Äet: - Justiisa. Mäninnii kysymmään...
  

- Tulehhan siinä lukuhommiis välissä antammaa mulle tuo lohtukana tuolta sohva alta. Ku en kuitenkaa sitä sieltä ite yletä.


6 kommenttia:

 1. Onpa taas oikeaa ilotulitusta tuo teidän keskustelu. Ja me tykätään ihan hurjasti teidän murteesta ("Kyllä liikahan sypäkästi ku jiäkuapin uks ramahtaa"). Ylivoimaisesti värikkäintä tekstiä, mitä ollaan missään luettu!
  Optimisti olet, Iivari, aivan selvästi. Niin olen minäkin. Palvelijatar on hippasen kallellaan pessimismiin päin, vaikka ei myönnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän tuohon nyt ossoes muuta sannoo ku kiitos :)
   Vuan kyllä jos kuulisitta jonnii oekeen vanahan savolaesukon juttuja ni se se vasta onnii oekeeta savvoo. Meellä ee mäne iha justiisa kaekki niinku pitäs. Vieläe vähä tulloo oekastuva.
   Onneks oon optimisti. Mittään tuostae tulis jos kaks pessimistijä asus samassa torpassa! Iha justiisa kirjaemellisesti ee mittää :)

   Poista
 2. Meijän emäntä oli viime viikolla jossain koulutuksessa. Kuulemma yks luennoitsija piti koko koulutuksensa puhtaalla savon kielellä. Emäntä sano, että sille oli suuri apu, kun se on lukenut sun juttujas, Iivari.

  Optimisti vai pessimisti? Riippuu tietenkin tappauksesta, niinkus sannoit. Onko kyse jääkaapista vai vesisatteella lenkuroinnista. Että taitaa olla taas niitä meleko tyhyjänpäiväsiä tutkimuksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ohan tuo hyvä jos jottae hyötyvähhii on tästä ollu :)
   Aena jollae on mielenkiintoo tehä tuommosijahhii tutkimuksija. Mutta en kyllä ymmärrä mittee hyötyvä siiton ollunna. Kaet tuota koerasta näkköö jo pentuna että minkäsortin hommaa on taepumusta, vaeko ee mihinkää.

   Poista
 3. Iivari oot ihan ilman epäilyksiä Optimisti, ei kukaan pessimisti sais ketään nauramaan niinkuin sinä aina näillä tuumailuilla. Siinä sitä on tieteellistä todistetta kaikille :)

  VastaaPoista
 4. Suattaahan se olla ettee pessimistit niimpaljoo ehken tuumaele asijoeta. Ku se ee niihen mielestä kuitenkaa eistä mittää :)
  Mää tiijjä. Vuan kyllä en pessimistiks tunnustaavvu.

  VastaaPoista