perjantai 31. lokakuuta 2014

Metässä

Aarinko on näättäätynnä tänäpäevänä. Ja uamusilla pakkastahhii olj.
Sentäheppä uamusilla vähä siivoeltii. Ku sae matottii panna pihalle. Kävin tarkistamassa imurin. Vuan en sen enempöö kehanna sen kansa vuohkata.
Sen seoraoksena melekee saen ahterriinj kuumemittarin. Ku on nii ooto ilimijö se etten imurija jahtoo. Äet olj iha varma että nyt on iskennä joku taati minnuun. Kyllä siinä nokkoo kokkeeltii. Ja silimee katottii. Ja onko korvat kuumana vae ee. Mahoton hepakka. Sentähe ettee aja takkoo imurija. Luulis tok että oes ollunna enämpi mielissää. Ku huolissaa.

Äet sano ennen siivuuta että männää metässä käämää jos sen jalaka kestää. No ehämminä nyt sillon siihe sorkkimmaa mäne. Annoen sen imuroejjaa raahassa iha ite. Ettee vuan sittä sano että mänj jalaka tuas ku kesti nii kaavvan tuo homma.
Ku pitj väestellä yhtä määräkoeroo.

Viimennii piästii sinne mehtään. Onneks sinne on semmonen raktorimmäntävä tie. Eepähä oo yks sielä otallaa kannokossa. Eekä mulla niimpaljo vahtoomista.
Parj astetta lämmintä. Ja sopivasti aarinkoo. Eekä mittää yljmiäräsijä öttosijä.

Joku kahina kuulu kyllä siitä tievvarspöhheeköstä.
Sitä mukkoo ku myö mäntii etteempäen.
Mittää ee näkynnä kyllä. Ee lie mikkää isompi ollu. Ku sillon oes varmaa kuulunna jonniillaenen rytinä. Vae osannooko hirvet hiipijä? Tahi karhut.


- Äet...tuon turreekon takkoo kuuluu jottae...


No tämän takkoo mänj orava. Vuan sitähä ee tietenkää tuossa niä.
Mulla oes ollunna mahoton hinku männä vielä etteempäen. Ku muistin että tuola eissäpäen olj niitä hirvejjäläkijä. Ja kakkaroeta.

Tuola suoläntillä asustaa joku hirvisakki. Tae aenahhii ne tuosta kulukoo.
Kyllä harmitti ku mamma sano että nyt kiännyttää. Että ee haluva jootuva nokakkaen hirviin kansa. Seon sittä semmonen jänishoosu.

No sittäpä takasi. Tuolta suoläntiltä on kuajettu kaekki puunnäköset.
Ja sen reonoo on mehtäkone ruastanna nurin. Ennen se olj nii mukavannäköstä. Nyt vuan töröttää nuita keppijä ja ruaskoja.
Kaekki vähännii oekeeta mehtee muistuttavat pittää nylykee muantasalle.
Ja sittä semmoset mahottomat risuturreekot jätettää nylykemätä.
Kyllä en tuas ymmärrä tuommosta.

Kylläpä yllätyin sittä ilosesti. Ku ee mäntykkää pihhaa. Vuan toesee mehtää.
Iha siihe meejjä lähelle. Koko kesä olj männynnä nii etten ollunna sielä käännä. Kiärmeehen pelossa. Ja hirvikärpästen. Nyt sae viliketellä iha raahassa.
Taekka no...raahassa ja raahassa. Sielä ku olj sitä kannokkoo ja risuva.
Ja mättäetä. Ni kokoaejjahha mulla olj vähä syvän kintaampeokalossa.
Että millonka se on äet kenollaa jossae mättäekössä. Taekka ohta aaki. Ja nurin närreejjuurella. Ku näätti vähä semmoselle ee-nii-tasapaenoselle se astunta.  Onneks iliman vahinkoja sieltä piästii poekkee.

Semmoset pallaattavat verryttelyt vielä pallon kansa. Iha vähäaekoo.
Mukava olj päevä.
Huomissapäevänä on kuulema joku kaahistuspäevä... Vae oljko se jo nyt...?  Sama mulle kuha vuan laavvantaeluu löötyy.

Ja huomenissahan se on se mykyrokkapäevä. Kuulema.
Seon meejjän savolaesten kansallisruokoo. Varsinnii tällä korkeovvella.
Näen Pyhhäenpäevän aekaa. Äet aeko huomenna hierasta semmosta.
Huastan sittä huomeiltana mitenkä se homma mänj. Ja tuljko siitä ies syötävätä.


14 kommenttia:

 1. Voi että miten ihanaa tuo savon murre on! En saa siitä koskaan tarpeekseni. Tuokin "turreekko" on niin paljon puhuva sana. Ei tartte monella sanalla kuvailla kun on yksi hyvä sana. Sama pätee moneen muuhunkin sanaan.
  Mukava kun taas pääsette metsäänkin. Meillä löytyi vielä tänäänkin 2 punkkia Ellistä, vaikka on pakkasia ollukin. Huoh!
  Voikaa hyvin kinttuinenne päivineen! :-) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan tämä semmosta...laestasa :)
   Tänäpäevänähhii on mehtee tiijjossa. Mukavan rapsakka kelj vielä.
   Jopa on sitkashenkisijä nuo punkit! Minusta ee onneks löövvetty yhtää tämän suven aekaa.
   Hyvästi jaksellaan! :)

   Poista
 2. Hieno päivähän sulla oli tänään. Ja hyvin pysyi taluttajaskin pystyssä. On niistä aina huoli. Pitäiskö ne ilmoittaa jollekin tasapainokurssille? Vai aletaanko niiden personaltreinereiksi. Käsketään seisomaan pari kertaa päivässä yhdellä jallalla, aloitetaan minuutista ja pyritään viiteen minuuttiin tai ainakin muutaman mainoskatkon ajaksi. Sitten joutuvat vahtaamaan iltauutiset yhdellä jalalla seisten. Sillä lailla luulis tasapainon kehittyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ee taejja ies kurssit aattoo meellä aenakkaa. Yhellä jalalla seesominen pitäs tiälä alottoo sekunnista. Minnuutti on liijjan pitkä aeka tuolle immeeselle aluks :)
   Mukava päevä olj eelen. Ja tännäe päevänä on mehtee luvattu :)

   Poista
 3. Olipas kiva kuvasarja Iivarin päivälenkistä (vai oliko aamupäivä). Teillä näköjään se karhuvaara...ei siis lauri vaan se otso. No kyllähän Iivari äetesä nopeasti evakuoi jos joku oravaa isompi metsäneläin tulee teidän poluille.
  Kerropa huomenna sitten mitä kaikkea siinä mykyrokassa on ja oliko hyvää ? Varmaan se hyvää on kun kerran on päässyt kansallisruoaksi.
  Oikein pirtsakkaa viikonloppua teidän poppoolle :)
  t. Nero + Emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päevälenkillä oltii nuissa kuvissa. Kuuluu olovan kaekki maholliset elävät näellä seovuilla. En välittäs nähä kyllä yhtää.
   Rokkapata porissoo jo. Mää tiijjä mittee siitä kehkeötyy. Aekasemmi on kyllä ollunna hyvvee. Sevverra tuhtija evästä että minen sua ku iha maestiks vuan. Seon vähä aena semmosta sattumasoppoo tuon kokin kohalla, että mitenkä sattuu onnistummaa :D
   Hyvvee viikolloppuva vuan sinnehhii!

   Poista
 4. Pääsit metsään, hieno juttu! Mutta pitikö sinun ihan koko ajan flexin jatkona olla? Meidän mielestä metsässä parasta on se vapaana juoksentelu, hyppiminen ja möyriminen. Ja myyrät. Me kyllä mennään kiltisti äipän luo, kun se huutaa meitä tai puhaltaa pilliin, koska siitä saa namin. Ja tietenkin meillä on metsänomistajan lupa.
  Siis mitä ihmeen kauhuja huomenna? Mekin meinattiin pitää vain se luupäivä. Vai pelkääkö joku luita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pittää minun narussa olla. Jos metässä taekka missä tahhaa irti laskoo ni minuva en se koetoo koommi nää niillä tienoella! Se ku tuo vaenu viep ni siinei käskyt kuulu.
   No eekös se oo se Halloveeni vae mikä juutas tuo nyt on? Se amerikkalaesten hirvijöpäevä? Mulla on kyllä vuan luupäevä. Ja vähä rokkapäevähhii. Ee kaahistuta ne :) Paetsi jos ee äet sua jottae ilivettä tuas mieleesä...

   Poista
 5. Mehtälenkit on mukavia, vaekka ei myö Tiitun kanssa kyllä metissä käävä montookaa kertoo, ei ou ku muutama mehtäaatotien pätkä, jossa uskaltaa käävä.
  Meillä tiällä "etelämmässä" sitä ei tuota mykyrokkoo oikeen osta syyvä. Oun maistana, vuan en nyt oekeen tiijä oisko tuo hyvvee... :)
  Hyvvee alakovoo marraskuuta sinne pohjosempaan! Muiskut Tiitulta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on metässä iha parasta! Vaekkee irti suakkaa männä.
   Tiälä seon mykyrokka se mualiman paras eväs. Äet ee syö ku seon rehunsyöjä. Vuan mulle kyllä maestus. Ja vanahempi poloviha söes vaekka jokapäevä :)
   Mukavata marraskuu alakuva teellehhii! Ja tietennii Tiitukalle muiskuja! <3

   Poista
 6. Nettimartta: Voe tokkiisa, mykyrokkoo! Se on hyvvee. Äet sitä ossoo tehä, vuan minä en. Syyä kyllä ossoon. :D

  Tuuliset Pojat: Tommoset mettäretket on kyl kohokohtia. Mekin varmalla kohta ehkä päästään ku ei oo niitä suikeroitakaan pistelemässä. Palloillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kylläpä se pätkähti nii kommeesti murteella! Äkkijä tuon oppisit tekemmää. Ku oot nii näppärä nuissa hommissas. Äet tekköö vuan ee syö. Sielä se pata ruplattaa hellalla nyt. Katottaa mittee tulloo :)

   Seon poejjat nii että mehtä oes määkylle paras paekka :) Eeköpä vuan? Onneks kaekki pistelijjäät otukset on talaviteloellaa. Palloellaa. Ja mehtäelläännii :)

   Poista
 7. Avohakkuut metsässä eivät ole kauniita. Ahneet omistajat pistävät kerralla sileäksi metsät. Sellaista se on. ja ikävätä on kävelläkin sellaisissa. En tiiä millainen tasapainohärö Iiivari se sinun matellasi on, mutta täältä löytyy kanssa yksi kunnon tasapainohäiriöinen:( Se ei ole Ossi.

  Eilinen oli kaunis ja aurinkoinen päivä. meillä ei ole ollut ainaskaan päivisin vielä pakkasta. Varmaan on yöllä ollut, mutta ei olla käyty mittaria vahtaamassa. Voi iivari, sinä olet tuossa pallokuvassa ihan pikkupennun näköinen. Tosi soma kuva. Terveiset Ossilasta, M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaekki pannaan silleeks. Ja jäläki on rummoo. Eekä oo sielä mukavata kuleksija. Mamman tasapaeno on surkee. Voes sannoo etton pikeminnii tasapaenottommuus vallalla. Sillon jottae piässä semmosta mitä ee pitäs. ( Vaekkee tuo minuva kyllä yllätä... :) )
   Pakkasta on ollunna tänäpäevänä. Ja sumuva. Eelen olj se aarinkopaeste.
   Kiitos :) Minnoon semmonen nuorekas poekamies. Äet kyllä sannoo että pennunhölömäke vielähhii :)
   Ossilaan pyhäpäevän terveeset!

   Poista