maanantai 6. lokakuuta 2014

Muanantaeta

Kylläpä se päevä lyhennöö mahottoman jootuin. Uamusilla on hämärätä vielä ku pitäs pihalle männä. Ja iltasilla ruppee pimenemmää kansa jo vuan aekasemmi. Ja tämähä on vasta alakusoettoo.

Vuan eepä oo ku vähä piälle 80 päevee ku se tuas ruppee valostummaa. Siihe asti pittää vuan pärjätä. Tiälä korvessa missä ee oo katuvalloo. Eekä maenosvalloo.
Ohtalamppuva vuan piähä. Parittaen, kuulema. Ja vielä taskulamppuva ja heejjastinta. Ja mulle kuulema pittää vielä joku liivi hankkija. Luulis tuon riittävän ku äet loestaa ku majakka tuola pihalla. Ja ohan mulla valjaessa ja narussahhii jottae mikä heejjastaa.
Ettee varmaankaa se aenut aato mikä jollonnii tuola ajjaa ni tule piälle.

Ja suet ja muut petoelläemettii tietää väestee. Ku yks männöö ku huoltoaseman maenostorni tuola tiellä. Näkkyy kilometrin piähä. Silti se aeko vielä ostoo semmosen ison lampun. Että näkköö ite mittee sielä tievvarsilla on.
Siinä sitä ollaannii ku yhenkerra näkkyyhhii kiilusilimät sieltä jostae pöhheeköstä. Ehken on parempi ettee sitä mieti nyt. Eekä varsinkaa iänee.
Sitä siinä tappaaksessa tojotettaa talavi pirtissä.
Hyvä seon tässä lämpimällä petillä nuita päevän juttuja miettijä. Ja tulevijahhii. Siitäköö lie nuohhii talaviasijat oekee mielee juohtunna ku äskön katottii yhtä ohjelmata.
Äet niät unneotti eelissäiltana kahtoo yhen ohjelman jota olj vahanna viikon. Joku Kylymee ja märkee kuulu olovan nimeltää. No sitä sittä nyt syynättii tuolta arreenalta. Eekä nyt ollukkaa yhtää hyvä. Ku ee muuta ku rinnettä laskivat suksella. No tulj kuitennii katottuva.

- Eehän nuo ku melskoo vuan tuola mäellaskussa! Paa poekkee tuommonen...

- Kylläpä en sittä tykkee tuommosesta. Kaekkee sinnäe katot. Oes katottu vaekka sitä kyläsaeraalata... taekka katottu vaekka plokija.

Tänäpäevänä on tullunna riehuttuva nii ettee oo kuvan tosjkaa. Kolomasti on kääty lenkillä. Ja palloohii innostun pelloomaa pihalla.
Niimpaljo laakkasin sen perässä että uuvvahin iha kokonnaa. 
 
Äet ee ottanna pihalle kamerata matkaa ollenkaa. Ku arvelj että sillon joku pitämätön rästivappaa kuitennii. Eekä muuta ku äköttää toemimata. Senkerran ku ee ota ni sittä oes ollunna kuvattavata. Muutae ku meekäläesen peräpeeli.

Nuapurj tulj vastaa. Ja orava nähtii. Ja siitäe pallompelluusta oes jottae suanna. Ettee tarvihtis nuita tyhjämmetän kuvija laettoo.
Taekka jottae missee nää ku puolikas läppäkorvoo taekka joku hammas.

Loppuilta männööhhii sittä pihalle tähystellessä. Onneks äet älys väestee nuita kartiinija eistä. Ettee nihi säkkeövy. Ku Iistin Ottu vihantarehhuun. Semmonennii sanonta on. En tiijjä mistee on peräsin. Vuan ukilta oon oppinna.

Pimmeetähän sielä pihamualla on ku pottukellarissa. Vuan aetan etteen syttyy valo jos joku siinä liikkuu. Ni hethän minä sittä niän. Ja kerkijän haakkummaa. Onse hyvä tuommonen valo. Ku sitä monta suattas jiähä muute kokonnaa haakkumata.
Eekä semmonen pelj vetele koerallisessa huushollissa alakuusakkaa.


6 kommenttia:

 1. Kyllä tulee pimeä joutusammin kuin vielä pari kuukautta sitten. Ihan tympii ajatus pitkästä pimeästä kaudesta. Me ei varmaan osattais kulkea otsalampun valossa. Onneksi on nuo katuvalot. Täällä on joillakin koirilla led valo valjaissa niskassa. Yksi koira sai epilepsian ja eläinlääkäri oli sitä mieltä, että taipumus oli ollut olemassa ja se välkkyvä valo laukaisi kohtauksen. Ei tule valoja meikäläisen niskaan. Valjaiden heijastinnauhat saa riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ee kyllä panna mullekkaa yhtää vilikkuva mihinkää. Riittää tuo yks kävelövä joolukuusj.
   Kyllä olj meleko ankeeta lähtee tännäe uamuna pihalle kuuvven jäläkee ku olj pimmeetä. Muuto oesin muanna vuan ku äet kolus jo kuuvvelta. Ja sittä ehättääty jo mulle hätähhii. Onneks ee ollunna kylymee.

   Poista
 2. Riittävästi kun varustaudutte valoilla ja heijastimilla, niin voi mennä metsähallituksen puolelle se teidän raitin ainoa auto. Ihan silkasta hämmästyksestä. Siellä se ei ainakaan ole teille vaaraksi.
  Ja varmaan ne metsän möröt ja pedotkin pelkäävät semmoista välkettä.
  Párekille tiedoksi, että valopannoissa ja pantaan / valjaisiin kiinnitettävissä pikku valoissa on yleensä myös jatkuvan valon toiminto. Sellainen ei laukaise epilepsiakohtausta. Meillä on aina jatkuvatoiminen valo, kun liikutaan pimeässä muualla kuin omalla pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suattaa siinä käävvä kyllä sillälaella kuhan tuo valopiä lähtöö liikkeelle pimmeellä.
   Sovittii äetin kansa että se on varustettu valoella ja meekäläenen heejjastimilla. Sillon näkköö ja näkkyy.

   Poista
 3. Päivät ne lyhenee niinkuin totesitkin Iivari, alkaa olla kiire jos aikoo ehtiä valoisaan aikaan mennä lenkille tai palloa heittelemään. Se on muuten hyvä että olet kriittinen mitä ohjelmia viitsit tv:stä töllöttää, sieltä tulee niin paljon sitä sittiä vai miten ne ihmiset sanookaan. Meikä katsoo koirakuiskaaja-ohjelmaa, ei sillä että ottaisin opiksi vaan lohdutukseksi että kyllä niillä muillakin saattaa jäärä luonne olla eikä vaan bulldogilla.
  Hyviä kuvia Iivarista tarkkailemasta josko tallin edustan valo syttyisi ja pääsisi haukkumishommiin :)
  t. Nero

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä kuiskoojatahan sitä on katottu tiälläe. Välillä siinon jottae viisastahhii. Ja välillä männöö sittä mehtää että rytissöö .)
   Kylläpä ee kohta niä pelata pihalla. Oeskoon nuita olemassa semmosija valopalloja mitkä kestäs tuola pelissä?

   Poista