maanantai 18. helmikuuta 2019

Valinnanvappaas


Parempi paesteessa pirtissä ku puhurissa pihalla.
Eelissäpäevänä oljllii mahottoman kirkas paeste.
Ja mahottoman hujakka tuulj.
Aenahhii sen kaheksan metrijä sekunnissa. Ja puuskat piälle.


Kovin paljoo ee ne puuskat tuntunna pirtissä.
Mittee nyt vähä kyllä verhot lasissa heelu.
Eekä kertookaa männy sähkötkää tietymättömmiin.
Vaekka äet siltä varulta lämmittee ööhyytti uunija.
Ettee oo pirtti kylymänä jos herkijjää lämpöpumppu laalamasta.
Monta olj aarinkopaekkoo huushollissa missee paestatella.
Käätiin sitä tok vähä vastatuuleen käpästelemässä pihalla.
Vaekkee niinkää meekäläenen innolla sinne männä paakannakkaa.
Vuanku tulj semmonen puuska että meenasj meekäläesen viskata vasten tiempenkkoo ni äet usko kerrasta. Kiännyttiin kottiin.



Tänäpäevänä äet piäsj sittä siunustelemmaan.
Että oot sinä Iivari vuan sittä ooto eläjä määräkoeraks.
Ku eelissäpäevänä olj niin korree paeste. Ni eekuvvuan oesit tuvassa hyyröttännä.
Ja aarinkoläntissä muanna sojonaan.
Tänäpäevänä sittä oot paenaltanna häntä suorana tuiskussa.
Hyvä ku oon jaksanna perässä kuapaltoo.
Eekä yhtää ahistanna vaekka vasten tuulj. Ja lumessa koko ukko.
Että en kyllä vieläkkää oo oppinna ymmärtämmään tuota sinun järenjuoksuvas.
Minkä taatta joskus männään huonolla kelillä ja joskus ee hyvälläkkää...?
- Etkö oo tullunna uatelleeks että seon näessäe asijjoessa se valinnanvappaas, äet hyvä.















12 kommenttia:

  1. Valinnanvapaus on hyvä juttu! Kyllähän se on niin ihana maata siinä auringonpaisteessa lämpöisessä ja sitten voi joskus taas tuossa pyryssä lenkkeillä. Lumisade oli Ekankin mielestä paras Lenkkeilystä. Lumi ei mene nahkaan eikä tule kuuma. Odotellaan innolla mitä huominen tuo. Selänrapsuttajasi on tulossa muutamaksi päiväksi tänne meille. Onpa kiva juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ee se aena totteovvu se valinnanvappaas. Vuan joessae asijjoessa kuitennii. Voepi valita ite millonka ängetään vastaan ja millonka männään vaekkee immeestä huvittas :) Tämäpäevä on tuonna vesj´saetta. Ee mitenkää hyvä homma se.
      Terveeset selänruaputtajalle ja sinne muillehhii! :)

      Poista
  2. Meillä nelijlkaisilla on valinnan mahdollisuudet aika vähissä, kun tarvitaan ihminen avaamaan ovi, laittamaan ruokaa kuppiin, viemään ulos ja kohentamaan peittoa petillä. Silloinkin ihminen päättää, mitä ruokaa, milloin ulos ja mihin suuntaan. Huokaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oekeessa oot kamu. Joessae asijjoessa on mäntävä immeesen mukkaan. Vuan ite kuitennii voepi valita mitenkä sillon mänetellään :)
      Lenkillä aena vaahin aenahhii ja syyvvessä närpitäänkö vaeko hotastaanko :D Riippuin tietennii siitä onko immeenen minkälaesta evästä varanna ja onko annosteltu reelummin vaeko nuukemmin. Piäsöö sitä pihallehhii jos oekeen ruapaltaa oven karmija vaekkee oes immeesen mielestä vielä lenkkiaeka. Että jottae vappaatta kuitennii :)

      Poista
  3. Me käytiin sunnuntaina lenkillä melkoisessa tuulessa. Auringonpaiste teki siitä ihan kivan lenkin, vaikka piti vähän katsella ympärilleen, ettei puita tai oksia tule niskaan.
    Mukavaa, että sinulla on noin hyvä valinnanvapaus noissa lenkkiasioissa, että lenkkeilet silloin, kun itse haluat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ee se aena nuin mäne että ite suapi piättee männöökä pihalle vaeko ee. Vuan sen suapi piättee että tehhäänkö lenkki hiiiittaasti ja venkoelemalla vaeko syyhältämällä saparo suorana :) Ja mitenkä milläe ilimalla männään. Joskus on mukava immeestä ällistyttee.

      Poista
  4. Hyvä sitä on edes joissakin asioissa tuota valinnanvapautta olla. Melko pitkälle kun me kaksijalkaiset kuitenkin päätetään teidän karvakuonojan asioista.

    Toivottavasti teillä on siellä Savossa paremmat lenkkipolut kuin täällä etelässä. On nimittäin ihan hurjan liukasta. Hippu liukastelee paikka paikoin, kaksijalkaiset ei ilman nastakenkiä pysy pystyssä ollenkaan.

    Hipun emäntä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silläpä sitä on pitännä soveltoo tuota valinnanvappaatta. Ku immeeset piättää kuitennii nuo enimmät asijat. Hyvästi on toeminna sovellettuna :)
      Liukasta on tiälläe. Illalla sato jiätävätä tihkuva ja tekj semmosen kuoren lumempiälle. Siinäkää kohtoo tiellä ee oekeen voenna käppäellä ku sattu käpäliin.Ja sittä ne raeteet olj ku luistirrata. Nastakengät näky äettii vetävän käpäliisä suojaks.

      Poista
  5. Niin ei se kukkokaan käskien laula, vanha sanonta.
    Mukavaa viikonjatkoa, pyrysssä tai auringossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niihhän seon. Ja joskus on haaska immeestä ällistyttee tekemällä justiisa päevvaston ku seon tottunna :) Mukavata viikkoo sinnehhii, tänäpäevänä tiälä vesj´satteessa!

      Poista
  6. Pitäähän sitä valinnanvapautta testailla ;) Mulla oli tänään sellainen 'en kävele!' -päivä. Sumua, harmautta ja hirmuisen liukasta kaikkialla. Kohta pitäisi käväistä iltalenkillä. Satelee vettä. Ei olla innoissamme kumpikaan täällä. Eukolla täys työ pysytellä tolpillaan vaikka on täysnastakengät.
    Nyt juuri säälikka povaa aurinkoista pakkassäätä ja voimakasta tuulta huomiseksi. Palvelijatar uhkaa kasvattaa pihkatapin takalistoonsa ja ryhtyä kevättalviunille ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehottomasti kamu :) Hirveen liukasta on tiälläe ollunna aatonrenkaehen kohat tiessä. Ja muut kohat semmosen kuoren vallassa että oes roohinna anturat nilelle jos siinä oes askeltanna. Mulla olj semmonen "männään kuhan haestellaan ensin"- päevä :)
      Tuulta tulloo huomenna ja luntahhii. Minumpuolesta mitevvuan. Toevottavasti ee Palavelijattares totteota uhkaastasa :D Tulloo sulle muuten pitkä kevät!

      Poista