Sivut

lauantai 29. huhtikuuta 2023

Vuoroon sitä ja vuoroon tätä


Tämmösen järven tekasj eelissäpäevänä pihhaan.
Onneks tuo siitään jo vähä vaju tämän päevän aekaan.


Meellehhän ee tapahtu sittä kerrassa mittää ennee nykyvvään.
- Liekkö millonka viimeks tullunna mittää oekeesti huastamisen arvosta...
No vuoroon sattaa vettä. Ja vuoroon lunta.
Eelissäpäevänä olj lumen vuoro.
Ja ihan olj talavemmakusta pihalla
No meekäläenehhän olj kyllä vuan mielissään.
Mukava kaet se olj syyhältee lumessa.
Ku justiisa olin kerinnä harmitella. Että se riemu loppu nyt sittä.

Äet on siälitellynnä nuita pikkulintuja.
Niitä jotka tulj muka kesävviettoon tänne.
Ja nyt sittä hyyröttivät kylymissään lumessa lintulaavvan juurella.
- Vaekkkee taejja niille olla tuo siemen sopivata sapuskata.
Lienöövät vissiin niitä itikansyöjiä enämpi.
Siinä ne kuitennii koetti nokkasta jottae muonoo suihisa.




No äethän sano pihalla. Että koetappa nyt asettaatuva kunnolla.
Otetaan talaven viiminen lumj´kuva.
No kyllä ee ruveta siinä posseeroomaan. Uattelin iteksenj.
Siinä se sittä ihmettelj. Että määräkoeroo kuvasj.
Ja talaviunilta heränneeltä karhumpoejjalta näätästää musta möökky kuvassa.
- No kummanko vika sehhii on...kuvvoojan vae kuvattavan!? Kysyvvuan.



 Niivvuan hävisj ne sataneet lumet tänäpäevänä.
- Olj niät se paesteen vuoro päevällä.
Isännän kansa piästiin jo vähä haravahommiinnii.
Lintulaavvan alta lähti aatokuormallinen siemenenjätöstä.
Ja sama homma näätästi olovan pissipuun juurellahhii.
Jo olj siinäe työmua tirpoella ollunna.
Ku olivat sinne niitä siemenijjään kantanna.
Viisasta hommoo sehhii. Yhen siemenen kansa lennetään kymmenijä metrijä.
Ja sittä kohta tuas uutta hakemaan.
Eekö tuossa liene jo se siemenen enerkija kulunna siihen kahakkätteen lentelyyn...





7 kommenttia:

  1. On tää niin tätä! Eilen oltiin järvellä - tosin aivan sairaan kylmä ja tuulinen sää oli, mutta ei se liikaa nuotiolla ollessa haitannut, kun ei satanut. Vili-vanhus oli 2 peitteen alla nuotion äärellä, kun halusi kuitenkin välttämättä olla ulkona. Ensin villaviltti ja sen päällä tuulen pitävä toinen peite. Kiva kun osaa olla ja makoilla peittojen alla kaikessa rauhassa. :-) Verkot Husse heitti kalastamaan. Mutta ans olla tänä aamuna! Maa valkosena jo kuudelta ja lisää satoi. Ei puhettakaan, että olisimme koirien kanssa voineet lähteä mukaan järvelle ja verkoille. Husse sai mennä itekseen, mutta Kuopus varmaankin menee kaveriksi perkaamaan sen "suuren" saaliin. Husse lupasi kyllä viedä meitäkin, kunhan taas on sopivampi sää. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä se on. Mua valakosena vähämpiästä! Immeeset ee tykkee. meekäläenen kyllä :) Siämies sano iltasilla telekkarissa että kuuvven päevän piästä lämpijjää. Koettoo Vilin kansa tareta siihen asti, sittä piäsettä sulalle veelle ja tarkenetta nuotijolla :) Tuljko muuten minkälaesta sualista?

      Poista
    2. Kiitos kysymästä. Harva verkko, niin ei tule ihan pieniä sinttejä. Pari haukea oli Kuopus vienyt paistinkaloiksi. Meille pienehköjä lahnoja ja kunnon kokoinen säyne. Tänään olimme koirien kanssa mukana ja voin vakuuttaa, että KYLMÄ oli. Taas pari haukea, pari kunnon ahventa ja säynekin. Hauki on hyvää kermassa uunissa kypsennettynä - ei ole kuivakasta, kuten usein sanotaan hauen olevan. Kerron senkin, vaikkei varmaan ketään kiinnosta, että nuo lahnat sun muut savustetaan ensin ja sitten vain isommat ruodot pois ja umpioidaan purkkiin. Säilyy hyvin ja myöhemmin niistä voi tehdä vähällä vaivalla esim kalalaatikkoa Janssonin kiusauksen tyyliin. Erinomaisen hyvää on, vaikka itse sanonkin. Ellei viitsi laatikkoa tehdä, niin leivän päällä ääntäkohden eikä ole huono ratkaisu sekään. Nälkä saa äkkilahdön! Voin suositella tekemään purkkikalaa vaikka ostokaloista, jos ei ole kiinnostusta/mahdollisuutta kalastukseen. Riittävän kauan vain on oikeasti tärkeää purkkeja pitää riittävän kuumassa - meillä ovat 2,5 h 125 asteisessa uunissa. (Lihapurkeista tulee älyttömän hyvää keittoa. Maku ihan omanlaisensa. Tiedoksi vain.) Pahoittelen, kun taas tuo höpötysvaihde jäi päälle. :-D (Ja vielä sekin vinkki, että kaloja pakastettaessa on vakuumilaite ehdottoman hyvä olla. Anteeksi edelleen. :-D)

      Poista
  2. Kaunis järvihän sinne ilmestyi. Niin se on sää kuin liikennevalot ruuhka-aikaan. Jatkuvasti vaihtelee. Melkoisen kylmää on eilen ja tänään täällä ollut. Lenkillä ihan vähän heitteli teräviä pisaroita, veden ja lumen välimuodossa. Eikä huominen kovasti lämpimämpi päivä ole, pieniä sadekuuroja ennustetaan vaikka auringonkuvia näyttää etelän sääkartta olevan miltei täynnä. Lintuja tulee sääli, aina vain tulevat tänne vaikka usein joutuvat räntäsateen keskelle. Ei ole helppoa linnunkaan elämä, ison työn takana on muutot ja pesän rakentamiset sekä perheen ruokkimiset sitten kun poikaset ovat syntyneet. Joka tapauksessa kesä tulee taas, kuten joka vuosi. Ja marmatus alkaa, kun sataa liikaa/liian vähän, on liian kuuma/kylmä, eikä mikään ole muutenkaan kuten vanhoina hyvinä aikoina. Ja entäs se hallitus sitten!! Hyvänen aika, täytynee hankkia kuulosuojaimet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneks se järvi siitä jo hävisj. Vaekka eepä tiijjä jos vielä ilimestyy uuvvestaan. Vettä ja lunta on luvassa.
      Niihhän se tiälläe männöö kesä tuon naesimmeesen kansa että millon on kuuma millon kylymä ja niin eelleen. Kestettään kuitennii ku miehet myö :)
      Oon tuota lintuin meeninkijä katellu ja uatellu että onneks en oo linnuks syntynnä! Kyllä on määräkoera helepompata...jos ee ihan heleppoo... tässä huushollissa :D

      Poista
  3. Kylläpä teillä on vielä maa valkoisena! Me ollaan jo päästy siitä eroon. Tosin samalla se tarkoittaa sitä, että kauden ensimmäinen punkki tepasteli sitten Demon korvallisella tulevaa kesää toivotellen. Punkkihäätöaineita sai sitten ollakin heti annostelemassa pojille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä vuan lunta piisoo. Ee oo uusj lumj ollunna vanahan surma. Mitenkään kaavvan sitä vielä piisannookaa ku jokapäevä tulloo vuan.
      Onneks ee punkkija oo vielä näkynnä, vaekka erreöksessä olinnii iliman punkkihärpäkettä pihalla. Saes ne hävitä kyllä sukupuuttoon mokomat!

      Poista