perjantai 25. elokuuta 2023

Syysuatoksija


Kyllä on kuulkee syksy.
Marjat on kypsynnä pensaessa. Ja räkätit kerinnä syyvvähhii ne jo.
Uamusilla on sumusta. Ja mua märkänä.
Ja hilikkuva vaelle ihan hallahhii jo yöaekaan.
Puintihommattii on mänössä immeesillä. Joella sitä puitavata on. Elikkä viljoo.
Meellähän seon puintipäevä jokapäevä. Vuuen ympärj.
- Aena johhii asija puitavana naesimmeesellä.
Ja monasti puijjaan vaekkoo oo asijatakkaa.


Lehet lentelöö jo puista.
Kohta suapi herätellä haravan kesälomalta.
- Pitempi olj sillä kesäloma kuitennii ku evuskunnalla.
Ja immeeset hoputella sitä käättämmään.
Vaekka isäntä aeko kyllä uuvvella nurmikon leekkuuvehkeellä sujjuutella lehet silipuks.
Sieltä aenahhii missee pystyy sen konneen kansa ajelemmaan.

Niin sitä vuan ruppee syyshommija piisoomaan.
Riittää meekäläesellähhii vahtimista.
Että tulloo tehyks kaekki.


 Tuossa tuota lehensiivoo kahtoissa juohtu mieleen.
Että kyllä seon vuan hyvä etton syntynnä määräkoeraks.
Eekä esj´merkiks vaekka koevuks.
- Hirvee homma rätnätä aena että millonka ruveta lehtee poekkeen puistelemmaan.
Sittä seestä tönöttee iha verhota talavi pakkasessa ja tuulevvinkassa.
Ja kevväällä tuas sama rätinki. Että jokkoon tuota ruppeis lehtee änkeemään...
koko kesä sittä katella ku joku siipj´niekka liehtoo kahakkätteen korsj suussa.
Ja kohta jo penskat riäkyy evästä yösä päeväsä.
Ja tätä tuurillaan monta sattoo vuotta vielä.7 kommenttia:

 1. Niinpä. Joku ajattelemattomampi vois ajatella, että mikäs sen koivun on ollessa. Vaan Iivaripa nokkelana tietää, että hommasa ne on koivullakin. Kävin koirien kanssa pienellä metsälenkillä ja huomasin, että ihan jo rouskuja oli ilmestynyt, vaikka ovat myöhäisempiä kuin esim kanttarellit. On sadellut viime aikoina siihen malliin, että sienet on tyytyväisiä. Pitänee käydä hakemassa ja tehdä ruuaksi. Säästyypä suolauksen vaivalta, kun syö ne pois. Hirvikärpäsiäkin löytyi, vaikkei niistä olisi yhtään väliksi. Altsu tuo niitä aina mukanaan sisällekin joitain kappaleita. Sitten itsestä tuntuu, että koko ajan ryömii joku vaatteiden alla tai hiuksissa. Yök! Kalastusosastolla menee heikosti. Ainakin kolme kertaa on verkot olleet typö tyhjiä. Kuka lie kalastanut koko järven tyhjäksi!
  Niin ja olen käynnistänyt viimein Ukrainaan vietävien juoksuhautakynttilöiden teon. Oma hommansa niissäkin, mutta ovat tosi tarpeellisia siellä. Kuluisi se minunkin aika paljon joutavampien juttujen parissa, jos en noita tekisi.
  Siinäpä sitä meidän kuulumiset. Rapsakoita syyskelejä toivotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sienille on toellaannii ollunna mieleeset ilimat. Ja niihen kerreejille niitä hirvikärpäsijä lisukkeeks. Nuita juuttaeta suapi immeeset piähäsä jo meejjän takapihallahhii vaekkee sielä ies oo hirven hirvee näkynnä. Eekä ies lähialallakkaa. Triplayök sano äet :)
   Juoksuhaatakynttilä...miltähän mahtaa näättee? Vuan kuulostaa kyllä tarpeelliselle. Mukava kuulla kuulumisija sieltä :) Rapsakoeta syysilimoja sinnehhii!

   Poista
  2. Juoksuhautakynttilä on (tyhjä, pesty) säilykepurkki (esim hernekeitto tai koiranruoka) johon laitetaan sisälle pahvia rulalle kierrettynä pystyyn ja sulatetaan kynttilän pätkiä tai ihan kynttilöiden tekoon tarkoitettua steariiniä ja se sula massa kaadetaan sinne purkkiin. Ukrainassa saadaan valoa noista ja voidaan lämmittää ruokaakin. Siellä kun ei ole sähkön saanti mitenkään varmaa, vaikka olis langatkin seinässä. Ja tuleepa purkit hyötykäyttöön (kun ongin niitä roskiksestakin :-) ).

   Poista
 2. Hyvin taas olet asioita ajatellut, oikein syvällisesti. Niinku tuo koivuna oleminenkin. Ei olisi herkkua elämä koivuna. Ja ajattele vaikkapa jos olis kalana syntynyt. Koukku leukaperissä ei mukavaa olisi, eikä varmasti katiskassakaan. Olipa tuuria, että älyttiin syntyä koirana, ja erityisesti mäyräkoirana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toellaannii...vielä kurjempata suattasj kalana olla...aena kylymässä veessä ja vielä pakko oes uijja! Kyllä kävj onni ettee siihehhommaan synnytty :D
   Kohtuullisen mukavata on määräkoerana oleminen, aenahhii enimmän aekoo :)

   Poista
 3. Tänä vuonna ihmeteltiin myös sitä, miten koivut tuhlailivat siemeniään ympäriämpäri! Välillä näytti tuulessa niin kuin olisi lunta satanut, kun ikkunoihin ja joka paikkaan ropisi koivun siementä! Että kyllä on ehdottomasti parempi olla mäyräkoira.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpa olihhii, hirveesti puottivat siementä. Niitä kantaatu huusholliinnii käpäläkarvoessa. Sevverran niitä pirttiinnii tulj että jos ee immeenen ottaavvu siivuuhommaan paremmin ni kohta kasvaa koevu jostae huoneen nurkasta :D

   Poista