sunnuntai 31. elokuuta 2014

Terveellistä elämätä

Sepä alakaa viikolloppu vetelemmää viimisijjää. Ja tuas muanantae eissä. Ja vielä syyskuuhii.  Meleko vilakkata on ollunna kyllä ilima tänäpäevänä. Että iha on syyskuulle jo maestunna. Vuan ensviikolla sittä suap vielä kesällapset herkistellä. Ku lämpijjää pariks päevee. Ee tuo oo vilakkailima haetanna tämämpäevän toemintoo. Hyvä on ollu kuleksija.
 

 
 
Ja katellahhii. Vuoromperrää. Tässä on ollunna nyt viikollopun piäaeheena liikkumine. Ja syömine. Minummielestä kyllä viärässä järjestyksessä.
Kyllä pitäs syönti tulla iha alakuu ja sittä vasta muu homma. 
 
Äet aeko nyt panna ihtesä ja minut ruotuu nuihen kansa. - Tuossa ol jo oekee järjestys, esinnä ihtesä ja sittä minut. Eli syönti kohillee, muka. Ja sama homma liikkumisennii kansa. Ku muuto ollaa kohta kuulema ku ryhävallaeta.
Että terveelline elämä alotettaa justiisa.
No sama ötäkkähän se on joka syksy. Ja kevät. Ja männöö ohite sittä onneks. 


 
 
Pittäähän sitä tok liikkuva. Ja liikuttu on. Niinku näkkyy. Vuan että terveellisesti syyvvä... Jos se tarkottaa että ee luita, ee korvija. Ee herkkutikkuja. Ee jiätellöö. Ni minen ruppee. Siinä ee yks herkkupäevä kapisella siankorvalla hööstettynä oo mistää kotosin. Ja suoraa kyllä ilimasinnii sen äetille. Että alottaa itestää.
Näätti niät meleko terveelliselle sen uamijaene tännäe uamuna.
 
 

 
 
Kaks tuommosta mukija kahvija. Ja kaks suhhaasta kummastae vitamiinputelista. Aenut hyvä asija minusta tuosson se etton kaanis tuo kukka kupinkylessä. Tuolla evväällä se männöö sittä iltapäevälle asti. Ku ee käätä syönti kuulema aekasemmi. Että oeskoo varroo vähä tarkistella sitä ommoo terveellistä eenestää. 
 
Tässon sittä meekäläesen uamijaene. Josta kerkisin jo vähä nassutella. Ennenku ehätti tuo kuvaottoo. Lihhoo ja omatekosta yrjölätä. Taekka vaehtoehtona nappuloeta. Ja illasta vähä pienempi annos. Ku muuto männöö maha liijjan tyhjäks enne uamuva. Ja sittä pittää ruveta yökkeemää.
Minusta on oekeennii terveellistä. Että mittee muka vekslattavata nuissae syömisissä on? Minun kohalla. Ee nii mittää.
Muutaku yks siankorva taekka muu vastoova lisäks päevää.
 
 
 

Se minuva on ihmetyttännä, ku mamma sannoo olovasa kasvissyojä. Ollunna kuulema jo kakskymmentä vuotta. Ee lihhoo, ee kalloo.
- Eepä silti ja sempuolee, kyllä se vähä lanttuva muistuttaa itehhii. Taekka ehken sitä pattaattija. Sitä mikä se nyt ol. Se semmonen tasapaksu pötikkä. Että kyllähä se immeenen on sitä mittee syöp. Totta puhhuuvat nuo viisaat ruokakurut.

Vuan sitä minnoon ihmetelly että mihinkä kasviksii se jiätelö kuuluu? Taekka valakonen suklaa?
Ku niitä näkkyy mänövän aeka usseesti, ja lipakasti, melekosiahhii miärijä.

17 kommenttia:

 1. Ihime nipotusta. Määki sain mummulla vaikka mitä herkkuja, pannaria ym. Niin siitäkös emäntä suuttu ja manas, että mää alan lihomaan. Kattos vaan ensin ite peilistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks muuvallahhii niuhotettaa ku tiälä. Oon tässä uatellu että tarvihtis mamma jottae muutae tekemistä ku vahata minun syönnöksijä. Esmerkiks vahata omijjaa :)
   Mummujen luona suap herkutella. Se sanotaan koerii kansaevvälisissä oekeoksissa!

   Poista
 2. Meijän äippä käski sanomaan, että

  Eipä oo kaksiset määrät noissa sun evväissäs, Iivari. Noistako pitäs vielä vähentää. Minkä taatta? Me syyään paljosta enempi. Pittää koiran olla pikkasen pläski, ku talvikin on tulossa. :)

  Äipän miälestä valkosuklaa ja jäätelö on kasvisruokia, mut ei osannu perustella että miks. Jaa, teijän äippä on ku pataatti, mut aattele ku meijän äippä on hurahtannu kyssäkaaliin. Muistutaako meijän äippä kyseistä vihannesta? Ei uskalleta sanoo, mutta vastaus ei oo kiälteinen.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Ee oo liijjalla pilattu eväsmiärä! Ja silti oon muka lihonna. Kyllä sitä talavella oes hyvä olla vähä semmosta luonnollista lämmikettä luihempiällä.
   Äettii väettää että jiätelö on kasvisruokoo, varsinnii kasvirasvajiätelö. Ja valakonen suklaa samate ku siinon jottae papuva. Huijjoo ihteesä,onneton.
   Parempi seon ettettä sano sitä muistuttamista iänee. Suattaa vaekka pienetä sapuska-annokset!

   Poista
 3. Pidä kuule Iivari pintas - ei tule vahtimisesta mitään, jos maha kurisee tyhjyyttään! Rosvot tai vorot ei ota tosissaan mitään laiheliinia. Haukku ei kuulosta miltään ilman kaikupohjaa. Ota hellyttävä katse käyttöön, jos ei muu auta. Sitä tuskin voi kukaan vastustaa. (Vert, Nero)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eekaet sitä tyhjällä mahalla tule ku pahalle piälle. Talavivarasto pittää lämpimänä, ku seon nahkan alla :) Ja sitäpaetsi näättää rosmoennii silimissä uskottavammalta jos on vähä muhnakampi muoto koeralla. Vuan sanoppa se tuolle tämähhetkiselle terveesintoelijalle. (Nerolla on kyllä hommat ja ilimeet hallussa!)

   Poista
 4. No ei ou kovin kummoset evväät sulla! Eikä tiällä ymmärretä minkätaatta tuo Tiitu on lihona!!! Suap uamusella kourallisen napuroita, syöp tai jättää syömätä :) Iltasella suap neljänneksen purkista joka ohjeen mukkaan pitäs antoo kerralla koko purkillinen!!! Ja nyt on tuas nipottanu, eie kelepoo muuten kun lusikalla syötettynä...
  Ehottomasti jiätelö ja suklaa on kasvisruokia :) Eikös kaakaopapu ou kasvis ;) ;) ;)
  Mukavoo alakavoo syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eepä nii. Ja silti on vuakammukkaa paeno noossunna. Jospa lie meellä Tiitun kansa joku semmonen taati että mitä vähemmä ruokoo, ni sen enämpi lihhoo. Ja mitä enämpi ruokoo ni laehtuu. Kannattas ehottomasti kokkeella ruuvvan lisseemistä! Minummielestä :) Vuan uatteleppa että minnäe ennen nipotin enkä ies lusikasta kaekiste syönnä. Ja nyt sen leekkuujjäläkee männöö mikä vuan...
   Sitämieltä tuntu äettii olovan; kasvisevväetä on nuo.

   Poista
  2. Nii ja mukavata syyskuun alakuva teellehhi!

   Poista
 5. Terveellinen ruoka on sellaista, mistä tulee hyvä mieli. Mielenterveysruuaksi sanoo äippä herkkujaan, vaikka meille osattomille tulee niistä paha mieli.
  Onneksi sinua ei ole pakotettu kasvissyöjäksi, vaan saat nautiskella possunkorvista ja muista terveellisistä eläinperäisistä herkuista. Ihan mukavalta minusta näyttää tuo sinun annoskokosi, me taidetaan saada vähemmän. Saamme kyllä lisäksi ne porkkanat ja dentastixin puolikkaat. Pihaltakin saa näin syksyisin täydennystä, omppuja, luumuja, ruusunmarjoja, karviaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kuule Aatu, sehän tästä nyt vielä puuttussii jos minunnii pitäs ruveta kasvissyöjäks! Kyllä pittää koeriinnii suaha nuita mielenterveösruokija :) Siis omijjaa, aenahhii. Ja ehken vähä nuista emäntiinnii evväestä. Jiätellöö etupiässä :)

   Poista
 6. Hih, voi hyvänen aika! Että on elämästä nykyisin tehty ehdoin tahdoin vaikeaa. Kyllä koiran pitää saada mitä koiralle kuuluu. Syököön palveluskunta sitten miten tahtoo. Palvelijatar on kasvissyöjä, joka syö kalaa ja kananmunia kerran tai pari kuussa. Minä saan silloin tällöin keitetystä kananmunasta keltuaisen. Yritän olla kiitollinen. Minua ei onneksi yritetä saada viherpiipertäjäksi, saan lihaa ja luita aika mukavaan tahtiin. Palvelijatar sanoo minun ruokieni tulevan tuplasti kalliimmaksi kuin hänen. Tuntuu varsin kohtuulliselta.
  Herkullista alkanutta syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläpä muuta virka! Ee minustakkaa kasvissyöjee tehä. Syökööt mamma mitä haluvvaa. Vuan ee sittä tarvihe suarnata siitä terveellisestä evväästä, jos ite mättää nuita herkkujjaan.
   Herkullista syyskuuta vuan teellehhii! :)

   Poista
 7. Niinkuin Iivari itsekin sanoit niin ne dieetit ja ruokaremontit tulee...ja menee....Kohta on pimeät syysillat ja mikä parhain tekosyy herkutella :) Niin älä stressaa, kohta on taas entiset pöperöt lautasella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toevommukkaa :) Kyllä oesin sitämieltä että siankorva päevässä pittää koeran tiellä. Ja arvelisin että Nerohii on sammoo mieltä :)

   Poista
 8. Voi sinua Iivari, kun olet joutunut tuollaiselle köyhemmälle ruokavaliolle. Ymmärrän kyllä äippääsi, sillä sinun parastahan hän haluaa. Meilläkin Typy on pienemmillä annoksilla ja en tiedä, johtuuko se siitä mutta ihan mahdoton se on tätä nykyä kerjäämään. Pitäisi tässä itsekin jättää herkut kyllä vähemmälle, minäkin taidan muistuttaa sitä pataattia...

  Typyn emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just nii, voe minuva! Ja minähii kuulema oon ruvenna kerjeemää. En kyllä tunnusta. Minähä vuan istun vieressä ja katon ku joku syöp. Äet kyllä sannoo ettee tarvihtis iha nii lähellä istuva etton nokka kymmenen sentin piässä syöjän evväestä. Oma vikasa, mittees ee syö pöövvä iärellä.
   Pakko kaet se on jotennii tehä olosa tiettäväks ku suolemmutkassa kurnii :) Voe meetä Typyn kansa. Kumpanennii ohuvemmilla evväellä.

   Poista