maanantai 3. marraskuuta 2014

Sutta ja sekuntata

Eepä valenna sittä tänäpäevänä. Ee ilima eekä mikkää muukaa.
Satteentuhnuva tullu. Ja valot suap olla pirtissähhii kokopäevän.
Jos meenoo jottae nähä. Tämä seon nyt sitä kuamosta.
Äet aena haekaeloo että oes nii mukavata nähä joskus oekeeta Lapin kuamosta. Vuan mitenkäpä tuo onneton sielä pärjees. Ku nyttii jo tinkoo tekköö. Ja tämä kaete on iha valosata vielä lappilaeste mielestä. Aenahhii luulisin nii.

Eelissäpäevänä vietin kuamospäevee. Sato lunta ja räntee. Ja semmonehhan ee oo mieleestä. Taekka olj siihe asti ku tulj lunta.
Vuan ku muuttu rännäks ni kyllä en lähtennä ennee pihalle.Olj kerrassa  hyvä ja lämmin tuossa täkimmutkassa kuhnottee.
Ja kuunnella ku kattoo ropis räntee.Tänäpäevänä on sittä tullunna semmosta vesjtihkuva. Kaekki lumet sulanna.
Ja tiellä liukasta. Ennenku sulj nuo raeteet.


Sevverra käv kuitennii päevävvalloo että mamma uskaltaatu pihalle.
Sillä ku on nyt se susjpeleko. Sano ettee meejjä mökistä männä pihalle enneku näkköö jottae. Pelekällä tuljvalolla ku ee niä pihalla mittää.

Oes nyt suaneet sen suen kiini. Ni ee tarvihtis olla syön kintaampeokalossa joka rapsaaksesta. Ku kuulema pittää sitä varroo iha oekeesti. Sano polliisittii.
On tullunna liijjan immeesrakkaaks se kaverj.
Mamma aeko pittee vanahoo suksj´saavvoo matkassa lenkillä.
Minummielestä seon nyt paremminnii semmonen susj´saavva. Heh.
Vaekken kyllä ymmärrä että mittee juutasta se sillä tekköö? Ihankoon tuo meenas tosjpaekan tullen sillä huitasta sitä hukkoo... Eppäelen.- Tule vuan äet. Ee nää sutta tällä suoralla aenakkaa.  Vuan kato sinä varulta selekäs tuakse aena välillä ni minä tähhyilen etteempäen. Ja männään varulta kuitennii jootuin...
Eepä ollunna sittä pitkä ilo tuostakkaa hualarista. Kevväälläkö se olj ku uus suatii. Ku se entinen hajos jo het kättelyssä. Ni jopa nyt kaenalonkohalta on ruvenna valskoomaa tuohhii. Tuskin tuota toentaa laettoo ennee mihinkää. Vaekka ketuttaahan tuo tuommonen. Ettee kestännä ku kevväästä syksyy. Ihampa taes olla sekunta kappale tuohhii. Ihanku ne mamman kumikkaattii. Kevväästä syksyy taes olla niihennii elinkuarj. Ja tuas pittää männä jonnehhii kaappaan uusija ehtimmää. Kyllä en aenakkaa minä mittää kokkeelemmaa ruppee. Semmonen jootavampäevänen revohka olj viimekssii.


- Äet, lähe vylleemää minut tuonne täkin sissää...uattelin napsaattoo vielä pienet iltanokoset.


- No nytpä on oekee meeninki.... jatkettaan juttuva noospäevänä, kamut...14 kommenttia:

 1. Susi, hui! Kyllä pelottaisi meitäkin, jos täällä kiertelisi. Saisi kyllä äippä käyttöä kävelysauvoilleen, vai pitäisikö hankkia ihan leikkipyssy, semmoinen, mikä pamahtaa. Karhut täällä vielä liikkuvat, mutta ne piilottelevat meiltä, kun me ollaan niin äänekkäitä metsässä, etenkin äippä.
  Huonompi juttu tuo rikkimenevät sadekamppeet näillä keleillä. Rahaa ja aikaa kuluu uusien hankkimiseen. Minulla on kyllä ihan käyttökelpoinen vielä melkein neljä vuotta vanha hurtta kurapuku, tarrat vain on vaihdettu. Liekö se tuo sinun maanläheinen maavarasi, joka haalarit rikkoo?
  Lontsarit ovat nykyään huonoa tekoa, sanoo äippä. Hait meni kahdessa kesässä, mutta yli 20 vuotta vanhat mustat pitkävartiset nokiat kestää mummilta lapsenlapsille. Äippä käyttää nykyään vain goretex-kenkiä, kun ne kestävät paremmin ja ovat mukavammat jalassa. Suollehan äippä ei enää pääsisikään. Tai ei ainakaan sieltä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähä pittää selekäkarvat pystyssä männä. Nii mulla ku äetillähhii. Ja pimmee vuan lissii... ee mukavata tämmönen.
   En tiijjä mikä lie tehnnä kaenalloo siihe hualarrii reejjän. Iha on saamankohalla.Rimpulavehe niinku ne kumikkaattii. Vae liekkö vikkoo pitäjissä sittä:)

   Poista
 2. Kyllä on surkeeta pelätä lenkillä sutta! Ja vielä kielletään soittamasta hätänumeroon, jos ei ole "akuutti hengenvaara"!! Onneksi meillä ei ole näkynyt kettua suurempaa otusta. Se mäyrä oli kyllä lihavampi, mutta kuollut.

  Täkkiin kääriminen on kyllä reilua meinikiä =D Ihan mäyräkoiran mieleen. Lämmittele siellä suojassa vaan, turha mennä ulos ennen kuin kirkastuu, kuivuu ja valostuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläpä muuta sano. Kakskymmentä ukkoo yhen suen perässä eekä mittää tapahtunna. Sielä on susj naaranna partaasa vuan ja paekkoo vaehtanna.
   Peetteemmutkat on lempipaekkoja:) Mieluummin semmosessa ku vesjsatteessa pihalla. Sehä on selevä :)

   Poista
 3. Mullaki on ollu tänään köllötyspäivä. Eilen emäntä vielä suunnitteli pitkää päivälenkkiä, ku sillä on se maanantaivappaa. Mutta mitä vielä, vettä tuli niin rivakasti, että vain talo ollaan muutamaan otteeseen kierretty. Ja silloinkin mä pistin heti neliraajajarrutuksen päälle.

  Onneksi meillä ei oo täällä susia... Jänestäkään ei oo näkyny pitkään aikaan. Liekkö tuo muuttanu maalle heilansa kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on kuule vettä riittännä. Onneks on nyt luvattu poovvistuvvoo :)
   Aena tiälä on joku otus jota suap pelätä. Vaekka ee kaet ne kaekki pelekee. Mamma on vuan semmonen jänishoosu. Mutta ee tuommonen liijja tuttavalliseks herkiävä susj oo kyllä mukava kaverj.

   Poista
 4. Kyllä on hyvä olla suksisauva mukana susien varalta! Ei lähtis tuo Palvelijatar varmaan edes pihalle, jos vähänkin joku mainitsis susista. Eikä luottaisi tykkiä kevyempään aseistukseen lenkeillä. Hyvä, että asutaan täällä pääkaupungissa, jossa on vain oravia, pupuja ja kettuja. Niitä Se ei pelkää, käärmeet on kauhistus.
  Jopas on huono tuuri sadehaalareiden kanssa teillä. Minun harmikseni tuo samanlainen haalari kestää ja kestää.

  Voi miten hienot kuvat sinusta Iivari. Niistä oikein näkee mitä mietit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saavva on matkassa vuan tuskimpa tuosta yhestä oes sen käättäjäks jos tosjpaekka tulis. Vaekka mää tiijjä, kyllä se minuva aenahhii puolustas jotennii.
   Ee ollunna lykkyvä tuollakkaa saevuatteella. Enkä oo ies missää vitelikossa se piällä rymynnä. Kumma homma.
   Äetin vahinkolaakaaksija nuo kuvat :D Joskus ossuu kohallee, usseemmite ee.

   Poista
 5. Mainiot kuvat susta Iivari. Ai sinä olet kanssa tuollainen, että viihdyt peittoin seassa. Ossi tykkää nukkua peiton päällä, mutta ei viihtyisi tuolleen sisässä. Taitaa poloiselle tulla liian kuuma.

  Eiköhän se susi ole jo melekosen pitkällä. jos se on se sama jota 40 metsästäjää koetti metästää. Tosin miäs sanoi, että susihukkanen on hirmuisen vaikee metsästettävä. Se on ollut susijahdissa Virossa muistaakseni ja pyöree nolla oli saalis, vaikka niillä piti olla hyvät synsteemit. Terveisii Ossilasta, M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkeen muata iha ump´sukkelossa peetteessä. Jopa helteellähhii :)
   Se tuo susj on pyörinnä usseemman viikon tuossa samoella kulumilla. Keskellä päeveehhii kylymän huoltoaseman tontilla käpeksinnä. Keskellä kyllee. Ja oljhan niitä jäläkija tiälläe sillon joku aeka sitte. Toevommukkaa oes männy jo vaekka mitenkä kaavvas! Ee tie mielj nähä sitä silimästä silimää.

   Poista
 6. Susi! Hui kauhistus sentään... Pidähän varasi susihukan kanssa. Ne eivät ole välttämättä kivoja kavereita.

  Sinähän olet kuin meidän Typy, kun mylläät täkeissä ja peitoissa. Typykin rakastaa kaivautua peiton sisään nukkumaan ja aamuisin sitä saa joskus etsimällä etsiä, kun se on päässyt livahtamaan meidän sänkyyn ja kaivautunut joskus jopa sijauspatjan alle.

  Sateesta ja harmaudesta huolimatta mukavaa viikon jatkoa teille! Josko kohta jo saataisiin lunta ja pakkasta, ainakin me toivomme niin täällä etelässä. Viime talvi kun oli mitä oli...

  Typyn emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ee oo ee. Tuohii on semmonen yhensortin immeessusj. Pyörii vuan asutusten keskellä. Ruokoo tietennii ehtii.
   Minnäe oon jollonnii myllännä ihten pettaaspatjan alle. Olj vähä hankalampi homma kyllä tulla sieltä poekkee :)
   Huomenissa kylymennöö. Ja luntahhii on luppaelleet. Sitä ootellessa. Mukavata viikojjatkoo sinnehhii! :)

   Poista
 7. Susihukkako se siellä teillpäin asustelee, no ei kiva.
  Onneksi et liikaa sudesta streassaile vaan rentoudut täkin mutkasa. Lenkillä sitteen valppaana valmiina pinkomaan pakoon jos susirepolainen liikuskelee näköpiirissä. Eiköhän ne aika arkoja kuitenkin ole ja mieluummiin pysyttelevät näkymättömissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuule niimpä asustelloo. Ja tuo on semmonen tuttavallisempi tappaas. Olj keskellä kirkonkylleehhii tepastellu.
   Kyllähän sitä tarkkana koetettaa olla. Vuan tuo pimmee sotkoo pahasti. Rapumpielee oon lirraattanna pimmeellä. Ee oo kaavvemmas tohittu lähtee. Tulis ies lunta että näkis jäläkijä. Tietäs vähä missee se miilustaa.

   Poista